7 آذر 1402

در آشفته‌بازار آموزش دیجیتال مارکتینگ به استاد کراواتی اعتماد نکنید

مطالب مرتبط

مغالطه در محتوا: وقتی پنجره‌ها پرواز می‌کنند

باور کنید همه ما عاشق این سفسطه‌ها هستیم. خودمان فرستنده و دریافت‌کننده بسیاری از آن‌ها هستیم و (در تبلیغات) ناخودآگاه دوست داریم با همین روش‌ها خطاب قرار بگیریم. اصلاً اگر از این تکنیک‌ها استفاده نکنیم مرتکب اشتباه ناکارآمدی خواهیم شد.

مدل فلایویل در بازاریابی چیست و چرا از قیف فروش کارآمدتر است؟

مدیران بازاریابی از مدل‌های مختلفی برای اجرای برنامه‌های خود استفاده می‌کنند که پیاده‌سازی مدل آیدا (AIDA) از محبوب‌ترین آن‌هاست. با این حال این مدل با همه مزایا و بازخورد قابل قبولی که دارد، در بسیاری از مراحلِ سفر مشتری قدیمی، فرسوده و ناکارآمد است. هاب اسپات برای رفع این مشکلات مدل جدیدتری را معرفی کرده به نام فلایویل (Flywheel) یا چرخ لنگر که در حقیقت نمونه پیشرفته‌تری از قیفِ فروش در بازاریابی است.

دیجیتال مارکتینگ در جهان متاورس چگونه خواهد بود؟

این روزها هرکجا در فضای مجازی یا حتی واقعی سر می‌چرخانید با یک واژه و مفهوم جدید روبه‌رو می‌شوید: «متاورس». همه از آینده‌ای کمی ترسناک و ناشناخته صحبت می‌کنند که در آن همه‌چیز مجازی است. در این دنیای احتمالی جایگاه دیجیتال مارکتینگ چیست و چطور متاورس این حوزه را تغییر خواهد داد؟ این فضا چه تغییری در مخاطب ایجاد خواهد کرد و برندها چطور در آن حضور خواهند داشت.

نگاهی به استراتژی سئویی والمارت و فروش آنلاینی 53 میلیارد دلاری در سال 2020

اینکه والمارت چطور توانست به رکود فروش 53 میلیارد دلاری در سال 2021 دست پیدا کند پیش از هر چیزی به لطف همه‌گیری کووید در جهان است اما این شرایط برای همه شرکت‌ها یکسان است و بدون یک استراتژی کارآمد و دقیق رسیدن به چنین آمارهایی امکان‌پذیر نیست. استراتژی و برنامه‌های والمارت دقیقاً چه بود و چطور از سئو برای رسیدن به فروش استفاده کرد؟

نیروی انسانی درون‌سازمانی یا برون‌سپاری به فریلنسرها؟ کدام یک بهتر است؟

اگر کسب‌وکار شما به شکلی است که به‌صورت لحظه‌ای به یک محتوا یا تغییر کدهای وب‌سایت خود نیاز دارید، برون‌سپاری کردن کارها اصلاً انتخاب خوبی نیست. به‌خصوص اگر با فریلنسرهای حرفه‌ای کار کنید باید از قبل از بدانید که همیشه به آن‌ها دسترسی ندارید.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

اگر خواننده این مطلب هستید به‌احتمال زیاد حداقلِ علاقه‌ای به بازاریابی دیجیتال و محتوایی دارید و قطعاً با تبلیغات مختلف دوره‌ها و اساتید متعددِ این رشته به‌دفعات روبه‌رو شده‌اید.

شما برای شروع یا تقویت دانش خود در این رشته آینده دار نیازمند آموزشِ مستمر هستید. گزینه‌های متنوعی هم خواهید داشت، می‌توانید به صورت خودخوان اقدام کنید، بسته‌های آموزشی بخرید یا در دوره‌ای ثبت‌نام کنید. اما چطور می‌توان از میان این تعداد گزینه متنوع بهترین انتخاب را داشت.

دوره آموزش دیجیتال مارکتینگ، یکی بخر دو تا ببر

شاید شما هم افزایش این دوره‌ها را در دو سال اخیر حس کرده باشید. رشد خیره‌کننده بازارهای دیجیتال و اقبال به شبکه‌های اجتماعی با عالم‌گیر شدن ویروس کرونا شتابی چندین برابری گرفت. نیروی انسانی اما در این حوزه پاسخ‌دهنده نیازها نبود. پس، افراد، مؤسسات و یا گروه‌هایی اقدام به راه‌اندازی دوره‌های آموزشی کردند.

در ابتدا هر فردی که اندک تجربه‌ای در این حوزه داشت عنوان مدرس را به ابتدای نام خود اضافه کرد و معلم بازاریابی دیجیتال شد. نشانِ اعتماد هم شد پوشیدن کت‌وشلوار. اگر مدرس محترم کراواتی هم زده بود که دیگر موفقیت در دوره تضمین ‌شده به نظر می‌رسید.

گرچه اساتید بسیار محترم و پرسابقه هم دامنه فعالیت‌های خود را در این دوره گسترش دادند. مسئله خیلی خیلی مهم هم در همین نکته است که باید آدم‌حسابی‌های این رشته و مدرسین صاحب تجربه و خوش‌نام را از این قاعده استثنا کرد.

در حال حاضر شاهد وضعیتی هستیم که تعداد نیروی انسانی موفق و کارا در بخش‌های مختلف بازاریابی دیجیتال به یک کیمیا تبدیل شده اما استاد و مدرس در این حوزه به وضعیت اشباع رسیده‌اند. حتی بسیاری از بازاریابان سایر رشته به دلیل موقعیت اقتصادی فعلی، مدرس دیجیتال مارکتینگ شده‌اند. پس همین روزها اگر تبلیغ دوره‌ای دیدید که از تکنیک یکی بخر دو تا ببر استفاده کرده بود چندان تعجب نکنید.

خودخوان بخوانیم یا دوره بخریم؟

اگر هشدارهای چند پاراگراف بالا را جدی گرفته باشید مهم‌ترین سؤال این خواهد بود که اگر به صورت خودخوان فعالیت خودم را شروع کنم، نتیجه مطمئن‌تر نخواهد بود؟ فرض کنیم که از مرحله مناسب بودن شما برای این رشته با پاسخِ مثبت عبور کرده‌ایم و تصمیم شما برای ورود قطعی است. در این صورت کلیشه «بستگی دارد» پاسخ این سؤال خواهد بود.

اگر فردی هستید که معمولاً برای آموزش دیدن در هر موضوعی نیازمند یک نیروی بیرونی مانند کلاسِ درس یا معلم هستید حتماً در دوره‌های مناسب شرکت کنید. اما اگر فکر می‌کنید می‌توانید خود را مجبور به مطالعه و صرف زمان کنید، گوگل و یوتیوب بزرگ‌ترین و بهترین مدرس‌های شما خواهند بود.

البته برای این کار باید در ابتدا چند اصل ابتدایی در این حوزه را پیدا کنید و بر اساس نیازهای خود، آن‌ها را گسترش دهید. نکته مهم‌تر اینکه شما نیازمند سطح قابل قبولی از زبان انگلیسی در مهارت خواندن و درک مطلب خواهید بود.

آموزش بازاریابی دیجیتال

بازاریابانِ دیجیتالِ همه‌کاره

بازاریابی دیجیتال هم مانند خیلی رشته‌های دیگر چتر بزرگی از زیررشته‌های مختلف را شامل می‌شود. در روزگار کارهای فوق تخصصی اگر بتوانید در یکی از این حوزه‌ها کارشناس باشید شغل و حرفه تضمین‌شده‌ای خواهید داشت.

بهینه‌سازی موتورهای جستجو یا سئو، استراتژی محتوایی، UX، گرافیک دیجیتال، شبکه‌های اجتماعی، مدیریت اکانت، کمپین نویسی، کپی رایتینگ و خیلی رشته‌های دیگر گزینه‌های شما هستند.

اگر در ابتدای کار هستید خیلی عجله نکنید. در حال حاضر مهم‌ترین موضوع فراگیری اصول اولیه و آشنایی با جزئیات این رشته است. اگر به دنبال دوره خاصی هستید ابتدا کلی‌ترین دوره‌ها را انتخاب کنید تا بتوانید به‌درستی رشته نهایی خود را قطعی کنید.

علاوه بر این به یاد داشته باشید در هر زیر رشته‌ای که به‌صورت تخصصی در حال آموزش هستید باید سایر تخصص مرتبط با خود را هم تا اندازه‌ای فرا بگیرید. برای مثال اگر قصد دارید دوره‌های سئو را بگذرانید حتماً وقتی هم برای طراحی صفحات وب، نویسندگی برای تبلیغات و ویرایش فارسی را هم یاد بگیرید.

مراقب گوگل و خارجی‌ها باشید

اگر به زبان انگلیسی به‌طور نسبی هم تسلط دارید حتماً در دوره‌های رایگان و حتی پولی خارجی شرکت کنید. دوره‌های بازاریابی جذبی یا اینباند در هاب اسپات، گوگل گاراژ یا دوره‌های مختلف و متنوعی که در لینکدین می‌توانید آن‌ها را پیدا کنید بهترین منابع برای فراگیری اصولی و کاربردی بازاریابی دیجیتال است. اما اگر بازار هدف شما در ایران حضور دارند باید کمی بیشتر دقت کنید.

فضای کسب‌وکارهای آنلاین در ایران تقریباً شبیه هیچ از کشورهای جهان نیست. فیلترینگ گسترده شبکه‌های اجتماعی مانند فیس‌بوک و توییتر و ایجاد ممانعت‌های بیهوده برای دسترسی به یوتیوب و بسیاری پلتفرم‌های دیگر، رفتار مخاطبِ ایرانی را متفاوت کرده است. برای مثال کسب‌وکارهای ایرانی از اینستاگرام همان استفاده‌ای را می‌کنند که ممکن است یک شرکت مشابه خارجی از طریق فیس‌بوک راحت‌تر آن را انجام دهد.

گول یک‌ساله پولدار شدن را نخورید

من و شما شاید بتوانیم با یک هماهنگی ساده در یک خودروی چندمیلیاردی بنشینیم و هر چیزی را تبلیغ کنیم. اما نه آن خودرو از طریق این رشته به دست آمده نه اصلاً چنین کاری اخلاقی است.

برای بررسی کیفیت اساتید و مدرسین یک دوره حتماً رزومه کاری آن‌ها را بررسی کنید. اینکه مدرس شهرت زیادی در تدریس دارد قطعاً کافی نیست، شما به مربی نیاز دارید که به‌طور ویژه در این صنعت کار کرده باشد و بتواند تجربه‌های واقعی (و نه نظری) خود را به شما منتقل کند.

نکته مهم دیگر آینده شرکت در این دوره‌هاست. یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های شرکت‌های در این حوزه، نبود نیروی انسانی کارآمد است. هرچقدر آموزش در این حوزه وسیع‌تر می‌شود کیفیت نیروی متخصص هم کمتر می‌شود. راهکار شرکت‌های بزرگ‌تر تعلیم و آموزش نیرو است. اگر بتوانید یکی از این موارد را پیدا کنید هر اندازه هم هزینه کنید چیزی از دست نخواهید داد.

در نهایت هر کس به شما وعده داد در یک ماه از شما یک دیجیتال مارکتر خواهد ساخت به‌سرعت از آن دور شوید. اگر بهترین دوره آموزشی را هم گذرانده باشید نیازمند تجربه عملی و مطالعه بیشتر هستید.

پیشنهاد می‌کنم اگر واقعاً برای فعالیت در این رشته جدی هستید پس از اینکه آموزش‌های خود را به سطح قابل قبولی رساندید خیلی صادقانه از بهترین شرکت‌هایی که خودتان بیشتر آن‌ها را دوست دارید تقاضای کارآموزی کنید.


این مطلب پیش‌تر در ویژه‌نامه لینک روزنامه شهرآرا منتشر شده است.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

spot_img